Шоколадний гурамі (Sphaerichthys osphromenoides)

250  (Немає в наявності)

2,8-3,5см

Немає в наявності

Опис

Гурамі шоколадний (Sphaerichthys osphormenoides) – одна з найкрасивіших лабіринтових рибок, але вона не набула належного розповсюдження в середовищі акваріумістів.

Загальні відомості

Цей вид гурамі веде своє походження з Індії, хоча в наш час він широко поширився і на водоймах Південно-Східної Азії. Основним біотопом для гурамі шоколадного є торф’яні болота і невеликі річки, що протікають крізь них, а також затоплені лісові спільноти. Велика кількість органіки, що розкладається, в таких водоймах забарвлює воду в коричневий колір, вона стає дуже м’якою і кислою.

У Європу вперше завезена Дж. Райхельтом в 1905 (екземпляр не вижив). Повторно завезена у 1934 році та регулярно імпортується з 1950 року. Риба досить ніжна, схильна до бактеріальних інфекцій і впливу шкірних паразитів. Важливе значення мають параметри води.

Зовнішній вигляд

Тіло гурамі шоколадного трохи витягнуте та стиснуте з боків. Передня частина тіла загострена. Спинний плавець і анальний плавець довгі, невисокі, черевні плавці з ниткоподібно подовженим першим променем. Забарвлення тіла варіює від шоколадно-коричневого до червоно-коричневого, часто можна виявити зелений відлив. Кожна лусочка має темну облямівку. На тілі є поперечні світло-жовті, білі або золоті смужки загальною кількістю до 4-5. Вузька жовта облямівка прикрашає анальний плавець.

Під час нересту забарвлення зазнає змін: самці чорніють, а горло самки стає червонуватим.

Розмір рибок в акваріумі не перевищує у 5-6см.

Ареал проживання

Мешкає в південній частині півострова Малакка, острови Суматра і Калімантан у ставках і канавах під захистом рослинності, що звісилася з берегів у воду, а також у повільно поточних струмках, зарослих рослинами.

Мешкають у водоймах з високим вмістом гумінових кислот, вода в таких водоймах коричневого кольору з кислою реакцією.

Догляд і утримання

Для гарного самопочуття та довголіття гурамі шоколадного необхідно створити умови, максимально наближені до природних.

Акваріум повинен бути просторим (не менше 70 літрів), усталеним, з функціонуючим азотним циклом. Рекомендований рівень води в акваріумі – до 30 см. Щоб не допустити проблем з лабіринтовим органом (дозволяє заковтувати та використовувати для дихання атмосферне повітря) через перепад температур води та повітря над водою, рекомендується накрити акваріум кришкою або покривним склом.

Освітлення не повинно бути яскравим: гурамі шоколадні – дуже полохливі рибки, які віддають перевагу розсіяному світлу.

Головне, на що варто насамперед звернути увагу при змісті – параметри води. Ця тропічна рибка віддає перевагу воді, нагрітій до 26-30°С. Вода має бути м’якою (не більше 10 dGH) та кислою (pH = 4.0 – 6.0). В ідеалі необхідно надати воді чайного відтінку. Для цього можна додати у воду екстракт торфу. Воду необхідно підмінювати часто, але потроху: бажано трохи більше 10% за один раз.

Акваріум повинен бути щільно засаджений рослинами, у тому числі, повинні бути види, що плавають на поверхні – вони дозволяють розсіювати яскраве світло від джерел освітлення.

Сумісність

Мирні по відношенню до інших видів риб, трохи полохливі, тримаються в середньому і нижньому шарах води, самці забіякуваті між собою.

Тому найкращими сусідами для неї стануть спокійні дрібні зграйні види, наприклад, даніо, розбори, різні види тетр. Найголовніше, щоб рибкам-сусідам підходили досить специфічні параметри води.

В акваріумі можна містити і групу шоколадних гурамі. Бажано набувати їх у кількості не менше 6 штук: у такій зграї встановлюється чітка ієрархія та спостерігаються цікаві взаємини між особами. Самці періодично влаштовують чвари і міряються силою.

Годування

Природне меню гурамі шоколадного складають дрібні ракоподібні, черв’яки, комахи та їх личинки. Таким чином, при утриманні цього мікро-хижака в акваріумі необхідний корм, який повністю задовольняв би потребу рибки у високоякісному білку.

Сухі корма легко справляються із цим завданням. При виготовленні кормів використовуються високоякісна сировина, різноманітні джерела повноцінних білків, щадні технології обробки. Це дозволяє створювати високоживильні корми з максимальною засвоюваністю.

Гурами шоколадні віддають перевагу верхнім і середнім шарам акваріума, а також мають невеликий рот, тому корм необхідно підбирати з урахуванням цієї специфіки. Хорошим вибором для рибки стане корм у вигляді гранул. Потрапляючи в акваріум, гранули поступово розм’якшуються та повільно опускаються на дно. Велика кількість білка, усі необхідні вітаміни, пробіотики для покращення травлення. Хороша засвоюваність корму дозволятиме знизити кількість продуктів обміну, що виділяється рибками у воду. Корм забезпечує здорове зростання і життєві сили риб.

Важливо не перегодовувати рибок. Кілька разів на день, у кожну годівлю потрібно давати стільки корми, скільки рибки зможуть з’їсти за кілька хвилин.

Розмноження та розведення

Для визначення статі гурамі шоколадного зазвичай дивляться на горло: у самців воно пряме, а у самок закруглене. Це викликано тим, що самки виношують ікру в роті – одна з ключових відмінностей шоколадного гурамі від інших лабіринтових.

Статева зрілість у рибок настає вже до 6-8 місяців.

Розмноження парне, краще проводити його в окремому нерестовому акваріумі. Вибрати пару, готову до створення потомства, зазвичай нескладно: самець змінює своє забарвлення на характерну для шлюбного періоду – тіло його темніє і проявляється сірий малюнок, самки при цьому стають яскравішими, а їх смуги набувають золотистого відтінку. За два тижні до нересту пару розсаджують окремо і починають активно відгодовувати.

Самці гурамі шоколадного не будують гнізд із бульбашок повітря – і це друга серйозна відмінність рибки від своїх найближчих родичів за сімейством. Самка метає ікру розміром до 1,5 мм на дно акваріума, самець запліднює її, після чого нова мати збирає ікринки собі в рот. Ікринки великі, жовті, важчі за воду. Зазвичай у рот до самки влазить трохи більше 40 штук.

Виходять мальки назовні на 13-14 день. Мальки 5-6 мм довжиною, темні і добре видно. Тримаються вони і живляться серед рослин біля поверхні. По завершенню нересту, самка знаходить собі підходящий притулок, перестає харчуватися та займається інкубацією ікри. Самець у цей час охороняє самку. Протягом двох тижнів мальки дозрівають і самка випльовує їх у воду, після чого рекомендується видалити самку з акваріума. Мальки досить великі, щоб їх первинним кормом стали циклоп, мікрохробак або науплія артемії.

Після вилуплення необхідно суворо контролювати параметри води в акваріумі, оскільки молодь чутлива до заміни води та різкої зміни параметрів. Також необхідно зменшити рівень води до 5-10 см. Підміни води у мальків краще не здійснювати до появи у них лабіринту.

Відгуки

Відгуків немає, поки що.

Тільки покупці, які увійшли на сайт і вже купили цей товар, можуть залишати відгуки.